.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Nieuwe typologie voor Centrum voor Jeugd en Gezin in Volendam(CJG)

Recente wetgeving legt de verantwoordelijkheid voor jeugd-gezondheidszorg in de handen van gemeenten. Op basis daarvan gaf gemeente Edam-Volendam aan MMX architecten de opdracht om in de nieuwe woonwijk ‘Broeckgouw’ een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te ontwerpen.
Dit CJG stelt een aantal organisaties in staat om nauw samen te werken op het gebied van jeugdgezondheidszorg, zoals baby- en peuter-ontwikkeling, psychische ondersteuning en schuldhulpverlening.

Onderzoekskamers hebben strikte privacy nodig en liggen gewoonlijk direct aan de gevel. De ramen zijn vaak geblindeerd met gematteerd glas of met lamellen. Dat heeft tot gevolg dat medische centra vanaf de buitenkant als niet-uitnodigend en soms zelfs als een bastion worden ervaren. Als oplossing voegde MMX de onderzoekskamers samen in een kleurrijk paviljoen in het midden van een grote ontvangstruimte. In deze wachtruimte zijn diversen plekken ontworpen voor de verschillende doelgroepen die het centrum bezoeken. De hoge ramen die hierdoor transparant bleven zorgen voor een interactie met het voorplein.

Wachtruimtes hebben de neiging te veranderen in reclamezuilen, langzaam dichtgeplakt onder de stroom van goedbedoelde folders, posters en brochures. MMX ontwierp een XL folderwand van essenhout waar plaats is voor wel 100 verschillende brochures.

De uitvoering van het project is gemanaged door MMX en werd afgerond in 3 maanden.

.